Археолози в Полша откриха човешки останки, приковани към земята. „Вампирското“ погребение е разкрито в гробище от XVII век.

Останките са на жена. Тялото ѝ е приковано към земята със сърп през врата – метод на погребване, който според вярванията възпира мъртвите да стават от гробовете.

Вампирско погребение в Полша

През XI век жителите на Източна Европа вярвали в съществуването на вампири и започнали да третират мъртвите си анти-вампирски ритуали. До XVII век подобни практики станали нещо нормално в Полша. Други често използвани методи били отрязване на ръцете или главата на починалите, полагането им с лице към земята и изгаряне на труповете.

Вампирско погребение в Полша

„Сърпът е поставен по такъв начин, че ако мъртвецът се опита да стане, главата му да бъде отсечена“, обяснява проф. Дариус Полински от университета „Николай Коперник“, който ръководи разкопките.

Вампирско погребение в Полша

Макар използването на сърп в случая да е за да предпази от възкръсване на мъртвите, местните поверия твърдят, че сърповете предпазват бременните жени по време на раждането. Сърп се е поставял и в леглото на бебета, за да ги предпазва от зли духове.