Жителите на Рим ще могат да пътуват безплатно в метрото на града, ако рециклират пластмасови бутилки в машини, поставени на няколко станции. По този начин градската управа се надява градът да стане по-екологично чист, пише „Ройтерс”.

От старта на инициативата през юли са рециклирани 350 хил. бутилки. Машини ще бъдат поставени и на още няколко метростанции, като се очаква програмата да продължи до юли 2020 г.

На ден машините обработват 20 хил. бутилки. Средно гражданите носят в себе си между 15 и 20 бутилки. А по-ентусиазираните римляни събраха 3500 бутилки за по-малко от 20 дни – т.е са изкарали около 175 безплатни билета, допълват от градския транспорт в италианската столица.

„Ако използваме средства, за да включим хората в рециклирането, дори тези, които нямат навик – ще рециклират”, споделят местните.

За да получат билетче за метрото, жителите трябва да изтеглят мобилно приложение и да регистрират кода, който получават от машините. Един билет, който важи 100 минути „струва” 30 пластмастови бутилки.

Рим е първата европейска столица, която въвежда подобни екологични мерки. Машини за рециклиране има в Истанбул, Пекин и други големи градове.

Подобни машини са широко разпространени в Германия, където за метални кенчета или пластмасови бутилки, гражданите получават определено намаление в хранителните магазини.