С появата на екозащитничката Грета Тунберг и множеството инициативи, които целят да опазят околната, все повече хора търсят лесни начини за промяна. Подбрали сме 15 неща, които можете да направите, за да повлияете на опазването на околната среда.

Снимка: iStock

1. Къпете се по-кратко

Взимането на душ е по-екосъобразно, отколкото да си вземете вана. Въпреки това, ако прекарвате по-кратко време в банята и внимавате с количеството вода, което изразходвате, можете драстично да помогнете на планетата ни. Ако намалите времето си за душ само с 2 минути, спестявате близо 40 литра вода.

Снимка: iStock

2. Изключвайте компютъра си нощем

Съвременните лаптопи имат добре разработени режими на сън, когато не се използват. Много от нас оставят компютрите си да работят и нощем, защото не виждат смисъл да ги спират въобще. Ако изключвате устройствата си нощем, пестите енергия и това не само ще повлияе благоприятно на природата, а ще намали и сметките ви.

Снимка: iStock

3. Винаги пускайте пълна пералня с дрехи

Кратките и полупълни перални с дрехи хабят повече енергия и вода. Ако изчакате няколко дни, за да съберете пълна пералня с дрехи, ще спестите енергия, вода и пари.

Снимка: iStock

4. Спирайте водата докато си миете зъбите

Повечето хора са свикнали да оставят водата да тече докато мият зъбите си. Ако спрете да правите това, ще спестявате около 18 литра дневно. Ако всички американци спазват това правило, например, ще бъдат спестени над 5 млн. литра вода дневно.

Снимка: iStock

5. Не яжте месо поне един ден в седмицата

Много хора намаляват приема на месо, за да ядат по-здравословно, но по този начин помагат и на околната среда без да го знаят. Говеждото месо, например, идва от добитък, отглеждан на обезлесени пасища. Ако не ядете толкова често, ще помогнете за опазването на Амазонската джунгла, например.

Снимка: iStock

6. Използвайте собствено шише за вода

Бутилираната вода често е едно от нещата, които носим в себе си. Около 90% от всички пластмасови бутилки не се рециклират. Ако водата от чешмата ви става за пиене, по-добре носете в себе си стъклено или биоразградимо шише.

Снимка: iStock

7. Рециклирайте старите си мобилни телефони

Около 130 млн. стари мобилни апарати се изхвърлят всяка година. Ако не искате те да стигат до бунищата и батериите им да замърсяват почвата с токсини, погрижете се да ги предаде за рециклиране. Повечето мобилни оператори предлагат тази услуга.

Снимка: iStock

8. Рециклирайте старите си закачалки

Старите метални закачалки често не се приемат за рециклиране, но вместо да стигат до природата, можете да ги занесете в близкото химическо чистене, което ще ги използва отново.

Снимка: iStock

9. Използвайте текстилна торба за пазар

Това е най-лесният начин да премахнете голяма част от найлоновите пликове, които използвате всеки ден – вземете си текстилни торби за пазар. Като не взимате найлоново пликче в магазина, то няма да стигне до природата.

Снимка: iStock

10. Използвайте метални сламки

Все повече заведения предлагат хартиени или метални сламки. Ще помогнете да природата ако носите такава сламка в себе си и отказвате пластмасовите.

Снимка: iStock

11. Използвайте електронни билети когато е възможно

Ако използвате услуги за електронни билети, намалявате драстично използването и изхвърлянето на хартия. Повечето услуги вече са достъпни и онлайн и не е нужно да притежавате хартиено копие на билета си.

Снимка: iStock

12. Преминете на интернет банкиране и плащане на сметки

Ако се откажете от електронните си фактури и плащате всичко с карта или онлайн, можете драстично да намалите използването на хартия в домакинството си. Голяма част от тази хартия е гланцирана или предварително обработена и не може да се рециклира след използване.

Снимка: iStock

13. Купете си презаредими батерии

Изхвърлянето на използвани батерии е световен проблем. Когато една батерия попадне в природата, тя започва да отделя токсини и химикали, които са вредни за почвата и околната среда. Ако използвате презаредими се батерии не само ще помогнете на природата, но ще спестите и пари.

Снимка: iStock

14. Не опаковайте подаръците си

Гланцираната хартия са подаръци не може да бъде рециклирана правилно. Годишно се изхвърлят близо 2 млн. килограма хартия за опаковане. Ако решите да използвате вестници, необработена хартия или плат за вашите подаръци, те ще станат по-красиви и ще помогнете на околната среда.

Снимка: iStock

15. Намалете останките от храна в домакинството

Много често на всеки от нас се налага да изхвърля храна. За да не я прахосваме, ходете до магазина със списък и не купувайте излишни продукти. Ако ви остане сготвена храна – замразете я или измислете друго ястие с останките. Ако все пак нито една от тези идеи не ви допада – дарете неизядената храна на хранителна банка.