Мъж в Аляска намери 50-годишно писмо, затворено в бутилка. Случайното откритие станало, докато Тайлър Иванов събирал дърва, пише Би Би Си.

Писмото било написано на руски и тъй като Тайлър не разбирал езика, потърсил помощ с превода от приятели във „Фейсбук”. Оказало се, че писмото било написано от моряк на борда на руския кораб „Сулак” на 20 юни 1969 г.

Любопитната находка на Тайлър била допълнена от руските медии, които открили автора на писмото – капитан Анатоли Ботсаненко.

Самият Тайлър признава, че е било изключително трудно да отвори бутилката.

„Трябваше да дърпам здраво, дори използвах зъби. Бутилката беше суха и миришеше на какъвто алкохол е имало в нея”, споделя той пред местни медии.

А писмото гласяло: „Искрени поздрави от руския „Сулак”. Поздравявам този, който намери бутилката и ще чакам отговор до целия екипаж на адрес „Владивосток -43 Сулак”. Желаем ти здраве, дълголетие и щастливо плаване. 20 юни 1969 г.”.

Вече 86-годишният капитан Ботсаненко се просълзил, когато разбрал, че писмото му е било намерено. Пред руска телевизия той обясни: „Това не е моя почерк. О, да, вижте! Източният индустриален риболовен флот! И-И-Р-Ф!”.

По думите на Тайлър Иванов е много странно как писмо в бутилка може да се превърне в международна новина. Американецът заяви, че това е нещо, което би направил с децата си: „Да изпратим писмо в бутилка и да видим докъде ще стигне”.