„Гугъл“ разработва световна мрежа за засичане на земетресения с помощта на използващите операционната система „Андроид“. Тя ще изпраща и предупреждения към хората, намиращи се в район с повишена опасност.

Собствениците на смартфони и таблети ще могат сами да изберат дали да участват в събирането на данни. В случай, че са съгласни, акселерометърът ще изпраща данни към алгоритъм, разработен да предвижда земетресения. Сензорът, който използваме предимно за засичане на ориентацията на телефона си, всъщност е прецизен уред, който отчита ускорението в три оси и подходящ софтуер може чрез него да засече аномалия.

Първият етап от представянето на системата е продукт на партньорство между „Гугъл“ и калифорнийските служби за геология и извънредни ситуации. Те използват като основа вече съществуващото приложение „ШейкАлърт“, което работи с данни от традиционните сеизмометри, пише „Дъ Върдж“.

„Би било чудесно, ако навсякъде имаше системи, базирани на сеизмометрите, които да засичат земетресения. Това, обаче, не е наистина практически възможно и е малко вероятно да има глобално покритие, защото сеизмометрите са изключително скъпи. Те трябва да бъдат поддържани непрекъснато и се нуждаеш от много от тях в дадена зона, за да имаш наистина добра система за ранно предупреждение за земетресение.“, обясни главният софтуерен инженер на „Андроид“ в „Гугъл“ Марк Стогайтис.

Затова и следващите етапи от развитието на мрежата ще бъдат с участието на мобилни устройства.

Компаниите планират да показват предупреждението за земетресение в търсачката на „Гугъл“ спрямо местоположението на човек, който сверява съмненията си, че е усетил трус. След като са уверят в точността на технологията си, „Гугъл“ ще започнат да изпращат директни предупреждения за предстояща опасност на използващите „Андроид“.

Приложенията за проследяване на контактните лица на заразени с COVID-19 и засичането на зони с бедствени и извънредни ситуации са други нестандартни примери как мобилните устройства могат да служат на своите собственици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!