В лабораторията на БАН се обучават стотици бъдещи строителни инженери. А с помощта на тази техника се изследва колко устойчива е една сграда на земетресение. По-голямата част от апаратурата обаче е от 1981 г. Вече няколко поколения учени правят опит за изграждането на нова по-модерна лаборатория.

Снимка: btvnovinite.bg

От секунди до минута трае едно земетресение. Последствията от него обаче остават с години. За да се намалят щетите, учените от Университет по архитектура, строителство и геодезия правят опити и проучвания.

Инженер Огнян Ганчев ни показва как реагират радиостанциите в Атомната централа в Козлудуй при земетресение с магнитуд 8 по Рихтер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Централата може да спре да работи, може да се разрушат много елементи. Но системата за безопасност трябва да продължи да работи, за да се изгаси реактора”, казва инженер Огнян Ганчев от Национален център по сеизмично инженерство.

Апаратурата тук е използвана за първи път преди 30 години за тест на елементи от НДК.

„Тази платформа е метър и половина и предназначена за малко оборудване. По света има големи платформи и там може да  се постави цяла къщичка и да се изследва какво би станало с нея. Нашият случай не е такъв”, допълва Ганчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Строителните инженери имат проект за създаването на център със съвременна апаратура. В него могат да се тестват цели сгради или отделни елементи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сеизмичната опасност е част от нашето ежедневие. Не искаме да плашим хората, но трябва да сме готови”, казва доц. Цветан Георгиев от НЦСИ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такъв съвременен център действително, че няма. Ще се търсят всякакви начини поне да бъде съфинансиран такъв център”, признава и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

А докато държавата ще търси начини, за хората остава надеждата опасността да ни подмине. Изчисленията на специалистите сочат, че за изграждането на центъра са необходими 25 милиона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!