Понякога е трудно да си спомним името на човека, след като ни се е представил. Причината не е в слабата ни памет, твърди Ричард Харис, професор по психология от университета на Канзас. Въпросът е в това доколко сме мотивирани да запомним името на конкретната личност.

Мнозина предполагат, че да се запомня име, е нещо трудно и затова дори не се и опитват да го правят. Според проф. Харис всичко опира до желанието. През първата седмица от новия семестър ученият се опитва да запомни името на всеки от своите студенти, а те обикновено са около 50 души.

Неговата тайна се крие в асоциацията. Необходимо е да се разбере какво отличава човека, който носи дадено име. Резултатът напълно оправдава усилията. Ако запомните името веднага, събеседникът ви ще се настрои към вас по-положително.

Важна роля играе и увереността. Някои хора просто не вярват в силата на собствената си памет или в социалните си навици. За да се справи човек с този проблем, трябва по-често да употребява името на събеседника си в процеса на разговора. Тогава няма да се наложи да го пита повторно как се казва и да изпада в неловко положение.