Австралийски учени се готвят да дълбаят в ледници на 1 млн. години. Операцията ще се проведе на Антарктида, като експертите се надяват да се сдобият с ценна информация за миналото на планетата и бъдещето на климата, пише „Гардиън”.

Учените заявиха, че са готови с машината, която ще продълбае 3 км под повърхността на ледения континент. Лидерите на експедицията обясниха, че дълбоко в леда се съдържат балончета, които представляват "времеви капсули на изминали атмосфери".

„През следващите няколко години ще поемем по път, който ще реши един от големите въпроси в климатичните науки. Чрез анализ на капсулите се надяваме да разберем как е въздействал въглеродният диоксид на атмосферата преди 1 млн. години, когато климатът се е променял”, заяви експертът по глетчери Тас ван Омен.

По думите му въглеродният диоксид е пряко обвързан с различните климатични цикли на Земята в нейното развитие.

Машината за дълбаене е направена от неръждаема стомана, бронз и титан. Построяването ѝ е благодарение на международна и австралийска технология. Освен това дрелката може да издържа на -55 градуса по Целзий.

Разбиването на леда няма да се окаже лесна задача. Операцията ще започне през 2021 г. и ще отнеме 4 години, а 500-тонна мобилна база ще пренесе оборудването до дрелката и ще измине 1200 км. навътре в Антарктида.