Учени от университета на Бристол, Великобритания, са разработили нов тип задвижващ механизъм за летящи микророботи, които размахват крила по време на полет, пише сп. "Сайънс роботикс".

Летящите микророботи обикновено използват зъбни колела и други сложни задвижващи елементи за предаване на силата от двигателите към крилата. Това усложнява конструкцията и я прави по-тежка.

Британските учени, ръководени от Джонатан Роситър, са разработили система за задвижване на крилата, която използва изкуствени мускули. Дизайнът им е вдъхновен от летящи насекоми като мухите. Системата е наречена LAZA.

"С LAZA прилагаме електростатични сили директно към крилото, вместо да използваме сложна и неефективна задвижваща система", обяснява Тим Хелпс от изследователския екип.

Това води до по-добри характеристики, опростява конструкцията и може да доведе до създаването на нов клас евтини и леки летящи микроапарати, подходящи например за изследване на вятърни турбини. Създателите смятат, че роботите LAZA с размерите на насекоми могат бъдат полезни и за опрашване на редки цветя или за търсене на хора в срутени сгради.