Състаряване на лицето, влошаване на белодробните функции и увеличаване на риска от рак на кожата – това според британско изследване са последиците от редовното тютюнопушене, съобщава в. „Мирър”.

Изследването на учени от университета в Бристъл обхванало 182 961 участници, които никога не са пушили, и други 150 831, които пушат или са отказали цигарите.

Специалистите взели предвид 18 000 характерни особености, въз основа на които направили сравнения в двете групи участници.

„Изследвахме хиляди характерни особености, за да идентифицираме онези, които вероятно оказват влияние колко закоравял е даден пушач”, каза ръководителката на екипа Луиз Милард, цитирана от БТА.

„Констатирахме, че пушенето има вреден ефект не само върху здравето на белите дробове, но и върху стареенето на лицето. Пушенето намалява количеството кислород, които достига до кожата ви. Това означава, че ако пушите, кожата ви старее по-бързо. Пушенето преждевременно състарява кожата ви с между 10 и 20 години и увеличава 3 пъти вероятността да имате бръчки по лицето, особено около очите и устата. Добрата новина е, че когато откажете цигарите, ще предотвратите бъдещо увреждане на кожата си, предизвикано от пушенето”, казва още Милард.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!