Учени създадоха трансгенетични мишки, които издават накъсани повтарящи се звуци, наподобяващи човешкото заекване, за да си обяснят причините за него, съобщи АФП.

Според учените от катедрата по медицина на Вашингтонския университет в Сейнт Луис генномодифицираните гризачи могат да помогнат да се установи молекулярния и неврологичния произход на заекването, от което страда около 1% от световната популация.

Отдавна се смята, че заекването се причинява от нервност, стрес или емоционални травми в детството. Авторите на това проучване обаче са склонни да вярват, че причината за заекването е по-скоро биологична и се "отключва" или "засилва" от гореспоменатите фактори.

Свързаната реч при човека зависи от контрола върху дишането, мускулите на езика и движенията на устата. Мишките през цялото време произвеждат сложни звуци на недоловима за човешкото ухо честота.

Колебанията, които прекъсват редовния словесен поток, са ключът към същността на заекването. Авторите на изследването са разработили софтуер, който анализира дължината на тези прекъсвания в спонтанните звуци при бебетата мишки, които плачат за майка си.

Резултатите от проучването сочат, че животинките с генетична мутация, свързана с човешкото заекване, правят по-дълги паузи в цвърченето и повтарят едни и същи звуци.

Изводите от подобен тип изследване биха могли да отворят път за разработването на лечение за заекващите хора.