Ново проучване на биологичен материал на 2600 години показва, че миньорите от желязната епоха са пиели бира и са консумирали синьо сирене. Изследването е публикувано в рецензираното списание „Кърънт Билоджи“ и цитирано от „Бизнес Инайдър“. До този момент се е смятало, че те са консумирали предимно каша, но откритието показва, че миньорите са притежавали доста по-изтънчен вкус.

По време на изследването са анализирани общо четири проби на фекалии, взети от солната мина „Халщат-Дахщайн“ в днешна Западна Австрия. Една от тях датира от Бронзовата епоха, две – от Желязната и една от XVIII век. В пробата от Желязната епоха учените открили ДНК на два микроба, които се използват и до днес за производството на бира и синьо сирене.

Според авторите фекалиите са успели да се запазят толкова добре благодарение на студения въздух и ниската влажност в солната мина.

„Разглеждаме сложни и силно преработени хранителни продукти, които трябва да са били произвеждани с цел запазване, но и за постигане на определен вкус и текстура“, разказва пред „Бизнес Инайдър“ Керстин Коварик, праисторически археолог в Природонаучния музей във Виена и автор на изследването.

 Според учения откритието показва, че през желязната епоха хората са правели много по-сложно зреене на сирене, отколкото се е смятало за възможно по онова време.

Учените разказват още, че екипът е успял да идентифицира и протеини, които показват следи от животинска кръв, което предполага, че миньорите са се хранили и с храни като черен дроб.

Авторът на изследването обяснява, че през Желязната епоха в солната мина в Халщат е имало доста оживена дейност, а миньорите са били изключително изтънчени и богати, защото са търгували със сол с други племена в Европа. Той допълва, че не е ясно дали сиренето и бирата са произведени на място, или са внесени, тъй като вече съществуват научни изследвания, които показват достъпа на миньорите до луксозни за времето си храни като орехи, които може да са били внесени от Словения.