Учени откриха при разкопки скелетите на двама влюбени, които са погребани прегърнати преди повече от 1500 години в северната част на Китай, пише „Сайънс алърт“.

Възможно е жената, която е носела метален пръстен на безименния пръст на лявата си ръка, да е жертвала себе си, за да бъде погребана с нейния любим съпруг.

Това е първото по рода си двойно погребение на мъж и жена, откривано на територията на Китай.

„Тези скелети са положени в любовна прегръдка и начинът на погребение може да свидетелства за промените в разбиранията за любовта по това време в Китай“, пише в проучването.

Снимка: International Journal of Osteoarchaeology.

Гробът е разкрит за първи път през юни 2020 г. по време на разкопки на древно гробище. Археолозите разкопали около 600 гроба на Ксианбей – древна номадска група, която живеела в Северен Китай.

Заради необичайната прегръдка на погребаните влюбени, археолозите решили да не разкопават напълно гроба им и да запазят позата на скелетите.

В същото гробище били открити още два гроба на двойки, но в нито един от тях мъжът и жената не били прегърнати, а били положени един до друг.

Според проучването мъжът е бил на възраст между 29 и 35 години, а жената – между 35 и 40.

Снимка: International Journal of Osteoarchaeology.

Погребението им е извършено изключително внимателно – тялото на мъжа било положено така, че едната му ръка се намира под тялото на жената, а другата е внимателно положена върху кръста й. Жената е в позиция, при която лицето й би се облягало на неговото рамо, с ръце около тялото му.

По време на първото хилядолетие, когато влюбената двойка е живяла, китайците започнали да изразяват и да преследват любовта по-свободно. По това време се появяват и първите любовни истории в китайската култура.

Проучването е публикувано в „Международен журнал по остеоархеология“.