Писателката Аслъ Ердоган публикува отворено писмо до медиите, призовавайки за гласност "срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото". 

Tя е подсъдима от 2016 г. насам за "терористична пропаганда" като автор на колонка в прокюрдския вестник "Йозгюр Гюндем" и прекарва в следствения арест над четири месеца с ограничен достъп до необходимите ѝ медикаменти.

Аслъ Ердоган води от 2011 г. рубриката в ежедневника, в която пише за насилието над жените, условията на лишените от свобода и правата на кюрдите. След опита за държавен преврат в Турция през юли 2016 г. изданието е обвинено във връзки с движението на Гюлен и през август същата година е закрито.

На 30 декември 2016 г. Аслъ Ердоган е призната за невинна и освободена от затвора заедно с други двама бивши служители на "Йозгюр Гюндем" – Неджмие Алпай и Зана Кай.

"Предвид набързо повдигнатите допълнителни обвинения само две седмици преди произнасянето на окончателната присъда, Аслъ се надява широк международен отзвук, който – без преувеличение – може да се окаже животоспасяващият ѝ шанс", алармират сега от издателство "Парадокс", издали на български език романи от Аслъ Ердоган и разпространили писмото й до медиите.

Прочетете по-долу част от писмото на Аслъ Ердоган:

Скъпи приятели, скъпи колеги,

Както може би си спомняте, на 16 август 2016 г., под претекст, че съм част от (изцяло символичния) консултативен съвет към "Йозгюр Гюндем", прокюрдски и напълно законен вестник, аз бях арестувана заедно с двамата главни редактори на изданието. Макар че консултативният съвет е съставен от шест члена, освен мен, две седмици по-късно беше арестувана единствено още езиковедът и литературен критик Некмие Алпай. Обвиненията, повдигнати срещу нас, бяха за "разрушаване на единството на държавата" (доживотна затвор без право на помилване), участие в терористична организация (до 15 годни) и пропаганда. След четири месеца и половина бях освободена, но съдебното дело не беше закрито.

Делото продължи още три години, като прокурорът постоянно отлагаше пледоарията си. Миналия месец друг прокурор неочаквано предприе следващия ход!! Той поиска главните редактори и Ерен Кескин, ръководител на Асоциацията за човешки права и бивш главен редактор, да бъдат наказани като членове на ПКК (до 15 години), както и присъда "лишаване от свобода" по обвинение в пропаганда за период от две до девет години за мен, заради четири мои статии. (...)

ПРИЗОВАВАМ ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото, но не само… С упоритото си желание да продължи с наказанията срещу мен, Турция поведе мащабна война срещу човешките права, литературата и най-вече срещу СЪВЕСТТА.

Цялото писмо на Аслъ Ердоган можете да прочетете в Ladyzone.bg.