Фолк певецът Азис стана тема на дипломна работа в УНСС. Там студентка по връзки с обществеността защити магистърска степен, с дипломна работа за трансформациите в публичния образ на Азис.

„Успях да докажа на самата себе си, че имаше за какво да се преборя, да направя цялото това изследване и да има огромно съдържание“, доволна от себе си е Ивана Захаренова.

Как Азис успя да изгради публичния си образ от никому неизвестен до явление в поп фолка – на този въпрос отговаря 106-страничен изследователски труд. От него научаваме, например, че първите два албума на Азис остават незабелязани. Забелязват го едва, когато започва да се облича с женски дрехи и да търси скандалното.

Ръководителят ѝ проф. д-р Любомир Стойков е доволен, оценката е 6. „Едно от най-трудните неща е да се изследва техниката на скандала, техниката на създаване на скандален публичен образ“, коментира той.

Музикантът, преподавател и бивш общински съветник Венци Мицов не харесва чалгата, не харесва Азис и дипломна работа за Азис му идва в повече: „Момичето е напълно в правото си да търси научно разглеждане на темата, големият въпрос е дали ще потърсим научно разглеждане на темата. Ние живеем в Чалгария, в тая Чалгария е нормално академиите да се занимават с изучаване на чалгата“.