Във видеообръщение в „ЮТуб” човек, който определено изглежда като президента на САЩ Доналд Тръмп обявява, че със заплахата от СПИН е свършено и светът е успял да се пребори с опасната болест. Клипът е разпространен и в социалните мрежи, където е харесан и споделен хиляди пъти.

Това обаче се оказа „фалшива новина, която може да стане истина”.  Разкритието направиха самите създатели на видеото от френската организация „Солидарите Сида”, чиято дейност е да помага на заразените с ХИВ.

Целта на френските активисти е била да привлече вниманието на обществеността към срещата на световните лидери в Лион, на която ще се обсъди борбата с разпространението на болестта.

„Ако на тази среща бъде решено да бъде дадено лечение за всички със СПИН, наистина е свършено. Това е възможно и новото поколение ще живее без опасността от тази зараза”, казват от „Солидарите Сида”.

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени. 

Технологията „ДийпФейк” синтезира реалистично реанимирани човешки образи с реален прототип с помощта на изкуствен интелект и нашумя много в последно време. На практика това означава, че по компютърен път може да се направи видео, в което привидно всеки може да каже всичко.

Това не е първият път, когато тази техника е използвана за създаването на фалшиви новини.

Самият Тръмп заяви в своя реч в началото на годината, че ще ликвидира болестта, от която страдат близо 1 милион американци. Тогава американският президент обеща и скорошно откриване на лек за рака. Министерството на здравеопазването поиска Тръмп да обърне внимание на епидемията със СПИН и в неговата Реч за състоянието на съюза (на САЩ).