За първи път Денят на благодарността се отбелязва през декември 1621 г., а целта била английските преселници да благодарят на местното население – индианското племе „Ирокези” за помощта, която са им оказали през първата зима в Новия свят.

По-късно президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн го обявява за Национален празник. Днес той се отбелязва всеки четвърти четвъртък на ноември, но протича по различен начин.

Снимка: Getty Images

Задръствания, трафик, изнервени хора в магазините – това е обичайната гледка по улиците на големите градове на Съединените щати в Деня на благодарността.

Всички бързат да се приберат при семействата и да разрежат традиционната за празничната трапеза пуйка. 

Голямото пътуване

Над 55 млн. американци поеха на път за празника. Тази година обаче снежната буря по Западното крайбрежие превърна пътуването в истински ад. Полетите на летището в Лос Анджелис закъсняват средно с около 3 часа, а тапите по магистралите вкараха в капан стотици хиляди души. Не липсваха и катастрофи.

Хлъзгави пътища и мъгла блокираха шофьорите във Вашингтон, а преминаването без вериги през Орегон е напълно невъзможно.

Парадът

Традиционният парад на балоните в Ню Йорк привлече милиони, които решиха да не пътуват. Традиционно образите са на анимационни герои, най-големите почитатели са именно децата.

Снимка: Getty Images

Историята му започва през 20-те години на XX век в голямата търговска верига „Macy’s”. Част от служителите, потомци на имигранти, решават да засвидетелстват принадлежността си към своята родина и организират шествие на най-големия американски празник – Денят на благодарността.

Снимка: Getty Images

Маршрутът на огромните огромните е близо 4 километра. Започва от „Централ парк”, преминава през „6-то Авеню” и завършва при магазин „Macy’s” на площад „Хералд”.

Трепезата

Отбелязването на Деня на благодарността се свързва и с пищната трапеза, в нея централно място заема печената пуйка. Интересно е, че никой не знае защо точно тази птица се свърза с празника.

Според някои хора, този обичай е поставен от президента на САЩ Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка.

Към нея се поднася сос от боровинки, картофено пюре, а за десерт – пай с тиква. Преди да седнат на празничната трапеза обаче, всички членове на семейството отиват заедно на църква. Денят на благодарността е като Малката Коледа за американците, затова подаръците са важна част от празника.