НАСА обяви, че набира доброволци за продължителен експеримент, чиято цел е да бъде разработена система за хранене на бъдещи покорители на Марс.

Проф. Джийн Хънтър от Корнелския университет съобщи, че е предвидено 6 души да бъдат изолирани в помещение, което имитира космически кораб. Те ще останат в него в продължение на 4 месеца на един от хавайските острови с вулканичен произход. Желаещите да се включат в експеримента могат да подават молби до 29 февруари. Подборът на кандидатите ще бъде извършен в края на май, а самият експеримент ще се състои следващата година.

По думите на Хънтър, изследователите - а в този проект участват НАСА, Университета на щата Хавай и Корнелския университет - искат да определят какъв набор от продукти не само ще позволи на астронавтите да стигнат до Марс, но и ще разнообрази тригодишната мисия - по 6 месеца във всяка посока и две години на самата Червена планета.

"Много е важно астронавтите да се хранят добре”, твърди професорът. "От това зависят безопасността и успехът на мисията."

На разположение на участниците в експеримента ще са готовите храни, които сега използват астронавтите, а също някои продукти с продължителен срок на съхранение, като например захар и брашно, а също сушено по специален начин месо. Тоест на тях ще им бъде дадена възможност сами да си готвят по нещо.

При подбора на доброволците ще се предпочитат учени и инженери, а също такива, с които приятно се общува, обичат да готвят и проявяват интерес към храните, твърди Хънтър. Разбира се, те трябва да са и в отлично здраве.