Теодора-Косара прекарва в залата за танго повече от 10 години. Магията на танца я вдъхновява да създаде прожекция, която да обединява документалното кино и любимото ѝ танго. Така се появява „Танда“.

Продукцията е номинирана за тазгодишните студентски награди „Оскар“ в категория “Чуждестранен документален филм”. Състезава се с прожекции от Обединеното кралство и Норвегия. През октомври се провежда дългоочакваната церемония по награждаване.

„Танда” не печели, но Теодора-Косара не съжалява, а и няма защо. „Никога не съм мечтала за Холивуд. „Танда” не е филм по вкуса на Холивуд. Това е един силно европейски филм и като визия, и като светоусещане”, разказва малдата режисьорка.


Лентатата е заснета само за една вечер по време на милонга – социално събиране, на което се танцува танго. За младата режисьорка тангото не е само танц на страстта:

„В тангото присъства меланхолия, носталгия, цял спектър от човешки емоции и за мен беше изумително как те могат да бъдат излъчени от един човек само докато танцува”, казва тя.

Снимка: Евгений Милов


Сега на филма му предстои да извърви дълъг фестивален път. Теодора-Косара е убедена, че за в бъдеще иска да се занимава с документално кино. Поставя си за цел да търси една по-различна формула за него.

„Струва ми се, че на документалното кино му липсва естетика. Проектите ми за близкото бъдеще са за документални филми, които обаче ще са разказани в ключа на игралното кино, чисто визуално. Надявам се да успеят да ми се случат”, допълва тя. Може би следващият от тях този път ще й донесе и "Оскар".

Повече за историята на „Танда“, както и кои са другите две български продукции, номинирани за студентски „Оскар“ през годините, може да видите в сайта LadyZone.bg: