Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев започва снимки на първия си пълнометражен игрален филм в България през септември. Лентата е с работно заглавие „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров.

Филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжета на „φ1.618“.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал.

В тази утопична реалност главните герои - Гаргара и Криптон, ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова.

Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

„φ 1.618“ ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец.

Филмът е ново предизвикателство за Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Това е вторият му игрален филм, след късометражния „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“, но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас.  Очаква се да излезе на екран през 2022 г.