Световната здравна организация (СЗО) обяви пристрастеността към видеоигри за психично разстройство, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Телевизионният водещ Александър Кадиев отделя поне по два часа на игри, а рекордът му е три дни без сън. Признава, че е пристрастен. „Много неща съм загубил, можех да науча няколко езика за това време, да стана по-образован, но от друга страна ми е давало спокойствие.

Прекомерната игра пред компютъра води до избухливост, раздразнителност и агресия, както и ускорява процеса на стареене.

Според лекарите липсата на сън от играта на компютър може да доведе и до други зависимости като употребата на алкохол и наркотици.

Едва 3% от геймърите страдат от игрово разстройство, което означава да губим връзка между реалния и виртуалния свят. В повечето случаи решението е терапия при психолог.

Според представители на СЗО включването на пристрастеността към видеоигри в новото издание на Международната класификация на болестите ще „помогне на държавите да са по-добре подготвени да разпознаят този проблем”.

Решението на СЗО да определи пристрастеността към видеоигри за психично разстройство срещна критики, най-вече заради опасения, че може да доведе до стигматизиране на младите играчи.