Повече от 350 слона са умрели мистериозно в северна Ботсвана. Учените описват масовия мор като „изключително бедствие“, пише „Гардиън“.

Първите смъртни случаи са съобщени още през май месец, когато 169 слона умират мистериозно. До средата на юни бройката наброява повече от 350, като 70% от смъртните случаи са около големи водоеми, твърдят местни хора.

„Много, много отдавна не сме виждали такъв масов мор. Освен временна суша, не знаем какво може да причини такова сериозно измиране“, казва д-р Ниал МакКан, директор на благотворителната организация „Нешънъл парк рескю“.

Правителството на Ботсвана все още не е тествало проби от умрелите слонове, тъй че няма никаква информация каква е възможната причина за смъртта им. Двете основни теории са отравяне или неясен патоген.

Първоначално се смяташе, че е възможно това да е антракс, но теорията беше отхвърлена. За отравяне различни природозащитни групи твърдят, че е възможно да е използван цианид – отрова, която често се залага в капани от местни бракониери. В същото време обаче нито едно друго животно, което се е хранило с останките на измрелите слонове не е починало.

Свидетели на място твърдят, че животните обикаляли в кръг, което е индикация за неврологичен проблем. Повечето от тях са умрели внезапно, ако се съди по телата им – някои от слоновете лежат на земята по лице.

Засегнати за животни от двата пола и на всички възрасти. Други слонове показват необичайни симптоми и поведение и местните хора са притеснени, че тепърва ще има нови смъртни случаи.