Няма и капчица преувеличение в коментарите, че по време на шоуто си „За какво служи този бутон“ Брус Дикинсън показва, че е невероятен разказвач и ненадминат шоумен, умее да импровизира и да разчувства публиката, има уникално чувство за хумор, иронизира както себе си, така и другите. И всичко това го прави вдъхновяващ и изключително забавен. Така беше и на 23 декември в зала 1 на НДК.

Другите лица на Брус Дикинсън са не по-малко интересни от образа, който феновете познават покрай Iron Maiden.

Въпреки че два дни е бил на легло заради ужасен по думите му грип, в продължение на почти три часа той разказа най-интересните случки от живота си. Демонстрира завидни актьорски умения и блестяща импровизация – в духа на най-добрите стендъп комедии.

Снимка: Орлин Николов/ СМЕ

Започна от „любовта“ към фотографите и фотошопа, мина през музиката и бандите, в които е свирил, припомни най-паметните срещи в живота му и предизвикателствата, пред които е трябвало да се изправят духа и тялото, за да завърши с почти едночасова „пресконференция“ с отговаряне на въпроси от феновете в залата.

„Трудно съм се измъкнал дори от корема на майка ми, оттогава датират проблемите ми с властта и авторитетите“, обясни Дикинсън. По думите му британското държавно училище няма нищо общо с държавно училище в България. „Говорим за английски език, в който всяка дума означава и обратното на това, което е, продължи той. Ето защо никой не разбира Шекспир“.

Брус Дикинсън обясни, че родителите му искали да го направят, адвокат, зъболекар или счетоводител. Призна, че бил изключен от училище, защото уринирал във вечерята на директора, която той изял с най-голям кеф. „В училище имаше и хубави неща, едно от тях бе,че тогава започнах да пея, каза той. Проблемът беше, че не искам да ставам певец, а барабанист“.  

Изброи три причини, поради които мрази да пее в хор: първо – губиш цялата неделя за репетиции, второ – трябва да се обличаш като момиче, и трето – диригентът обича момчета, които са обличат като момичета.

Снимка: Орлин Николов/ СМЕ

През цялото време Брус Дикинсън преправяше гласа и акцента  си, за да пресъздаде различните хора, за които разказва. 

От въпросите на публиката стана ясно, че любимите му книги са „Властелинът на пръстените“ и ... „Пентхаус“ (което е порнографско списание – бел. а.). Новината е, че скоро ще издаде соло албум. Имаше питане и за ракията, оказа се, че музикантът познава всичките варианти на тази „опасна, отровна напитка, с която за започвали и завършвали всички войни на Балканите“. За първи път пробвал ракия с кисели краставички в Пловдив през 2018 г. (тогава Irom Maiden имаха концерт там). 

Гвоздеите на вечерта обаче си остават няколкото „включвания“ на Брус Спрингстийн като певец. Гласът му е в отлична форма, което дава надежда на феновете скоро да го видят и в истинското му амплоа – на един от най-добрите рок вокалисти на нашето време. Още повече, че на въпроса кога ще се пенсионира, отговорът бе „Никога!“.

Брус Дикинсън е роден на 7 август 1958 г. в миньорския град Уърксоп в графство Нотингам, Англия. Освен рок певец, е авиопилот, капитан, радио водещ, DJ, историк, телевизионен водещ, фехтовач, продуцент, пивовар, писател, композитор, текстописец, автор на бестселъри, изнасял е мотивиращи ораторски речи, има два издадени романа.

През 2017 г. започва да промотира автобиографията си „За какво служи този бутон“  като прави няколко литературни четения и срещи с фенове и медии в различни театри във Великобритания. От тогава „За какво служи този бутон – вечер-разговор с Брус Дикинсън“, се превръща в собствено шоу.