За пета поредна година средиземноморската диета е коронована за най-добрата диета в годишната класация на U.S. News & World Report, съобщава Си Ен Ен.

Средиземноморската диета включва пълнозърнести храни, пресни плодове, зеленчуци и салати, ядки, бобови култури, зехтин и сьомга, като има разнообразни ползи за здравето.

Второто място в подреждането е за DASH диетата, чиято основната цел е да се намали високото кръвно налягане (хипертония). Този хранителен режим насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, като се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар, сол.

На трето място е класирана флекситарианската диета, която насърчава вегетарианския начин на хранене през повечето време - но е достатъчно гъвкава, за да си позволите един бургер от време на време.

И трите гореизброени диети намаляват или изключват напълно консумацията на преработени храни, като са свързани с изобилие в чинията от плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, ядки и семена."Мисля, че е важно да се отбележи, че първите три диети – средиземноморска, DASH и флекситарианска – предлагат разнообразие и гъвкавост", каза Гретел Шулер, управляващ редактор по здравеопазването в US News & World Report.

"Всички диети, които се представят добре в класацията, са безопасни, разумни и подкрепени от солидна наука. Всички отличени диети също така осигуряват адекватни калории с акцент върху зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни; скромно количество протеини с неживотински произход, млечни продукти; и от време на време - някое лакомство", допълва Шулер.

Панел от 27 експерти разглежда 40 диети и ги класира според няколко категории. "Общо казано, най-добрите диети се ръководят от това, което можете да ядете - а не от това, което не можете да ядете. И точно сега - по време на тези стресови времена, свързани с COVID-19 пандемията - това е особено полезно за хората", казва Шулер.

"Искаме храна, на която да се наслаждаваме. И искаме храна, която да поддържа здравето ни, а защо не и да повиши имунитета ни. Диетите от най-висок клас предлагат това", заявява Шулер.

Вижте повече за ползите от средиземноморската диета в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!