Ирландският върховен съд реши, че хлябът, използван за сандвичите на веригата за бързо хранене Subway ("Събуей"), не може да бъде определен като хляб от правна гледна точка.

Решението идва в резултат на данъчен спор в съда, започнат от франчайза на марката „Букфайндърс“ в страната. Според тях някои от продуктите, които предлагат, като чай, кафе и сандвичи не трябва да бъдат облагани с ДДС.

Причината техният иск да не бъде уважен е прекалено високото съдържание на захар в тестеното изделие. Законът в Ирландия прави разлика между хляба като основна храна и другите печива, които са или наподобяват сладкарски изделия, когато става въпрос за данъка, с който да се обложи продуктът.

„Няма спор, че захарта в хляба, използван от Subway в техните затоплени сандвичи, е 10% от теглото на брашното в тестото. Следователно, това надхвърля определените 2%“, гласи решението на съда.

От Subway не са съгласни с отсъждането: „Разбира се, че хлябът на Subway е хляб. Ние печем пресен хляб в нашите ресторанти вече повече от 3 десетилетия и нашите клиенти се връщат за сандвичи, които са направени с хляб, който мирише добре и е вкусен, всеки ден“, заявяват от компанията в имейл до „Блумбърг“.

„Букайндърс“ са обжалвали решение на властите от 2006 г., според което фирмата не е можела да си върне плащания на ДДС. Досега, обаче, съдилищата, стоящи по-ниско в съдебната система от върховния съд, са отхвърляли иска и той не е стигал до разглеждане в зала.