Снимка на тигрица, която е прегърнала дърво в сибирска гора, спечели един от най-престижните фотоконкурси в света - Wildlife Photographer of the Year (Фотограф на дивата природа на годината).

На руския фотограф Сергей Горшков са му били необходими 11 месеца, за да улови момента, използвайки скрити камери. Търпението му обаче е възнаградено, след като беше обявен за Фотограф на годината през 2020 г. от херцогинята на Кеймбридж на церемония в лондонския Природонаучен музей.

Снимката е избрана сред повече от 49 000 кадъра, като Роз Кидман Кокс, председател на журито, я нарича "уникално зърване на интимен момент дълбоко в магическа гора".

Животното е амурски или сибирски тигър, който живее в обширните гори на Източна Русия близо до границата с Китай и вероятно Северна Корея. Популацията на вида все още е застрашена от изчезване заради бракониерството и дърводобива, което засяга плячката на тигрите - най-вече елени и диви свине.

Амурските тигри обитават огромни територии - до 2000 км за мъжките екземпляри и 450 км за женските, което прави заснемаето им  изключително трудно.

Горшков казва, че е знаел, че шансовете му са били малки, но е бил решен да заснеме животното. Той е огледал гората, за да открие знаци, загатващи за присъствието на тигъра - косми от козината, урина или следи от драскотини по дърветата. 

Той инсталира скрита камера срещу дървото през януари 2019 г. и удря бинго с кадъра през ноември 2019 г. Руският фотограф озаглавява снимката с името "Прегръдката".

Тази година изложбата на фотоконкурса ще бъде открита на 16 октомври в Природонаучния музей в Лондон (Natural History Museum).

Следващото издание на фотоконкурса Wildlife Photographer of the Year стартира в понеделник (19 октомври).

Вижте още снимки от тазгодишното издание на фотографския конкурс в Ladyzone.bg.