Словакия започва проучвания за изграждане на локална система "Хайпърлуп" (Hyperloop). Дирк Алборн, главен изпълнителен директор и съосновател на „Хайпърлуп Транспорт Текнолоджис” (HTT) съобщи, че компанията се е споразумяла със словашкото правителство.

Транспортната система представлява капсула, която се движи в тръби, в които има вакуум, и ще бъде в състояние да ускорява до 1223 км/ч. Според Алборн следващите стъпки ще включват идентифициране на маршрут, който може да се свърже Братислава, столицата на Словакия, с Виена и Будапеща.

Едно пътуване от Братислава до Виена може да отнеме около 8 минути с "Хайпърлуп".

Словашкият вестник "Правда" потвърди споразумението, като цитира Мириам Зиякова, говорител на Министерството на икономиката. Алборн очаква словашкият "Хайпърлуп" да струва между 200 до 300 милиона долара и изграждането му да приключи до 2020 г..

Свръхмодерната транспортна капсула "Хайпърлуп" може да промени транспорта завинаги.

"Всички бяхме наясно, че физиката го позволява и че идеята е брилянтна, но Елон Мъск говореше как ще промени из основи една от най-консервативните и бавно развиващи се индустрии – транспортната. Истината е, че си представях, че може би ще си купя билет, за да се возя на "Хайпърлуп" някъде към 2065 г. Преди 3 години не знаех, че греша с 45 години...", каза председателят на Webit.Foundation Пламен Русев.

"Хайпърлуп" системата ще бъде представена на изложение на 19 и 20 април в София.
БГНЕС