Учените са близо до създаването на евтино, здравословно и вкусно изкуствено месо, съобщава британският вестник „The Guardian”, като се позовава на изявление на проф. Патрик Браун, молекулен биолог от Станфордския университет в щата Калифорния.
Въпреки че изкуственото месо не е нещо ново като идея, до момента то не е популярно, тъй като соевите продукти, лансирани като заместители за месото, нямат същия вкус и съдържание, а и са доста скъпи.
Но според Патрик Браун е напълно възможно скоро да ядем вкусни, евтини и здравословни изкуствени пържоли, направени от синтетична животинска плът или извлечени от растителен материал.
Проф. Браун твърди, че главната му цел е да намали страданията на животните и човешкия отпечатък върху околната среда.
Всяка секунда в света се избиват повече от 1 600 бозайници и птици за храна и още повече риби и ракообразни, пише вестникът. Биомасата на всичкия добитък на планетата надхвърля двойно тази на човечеството, а 30% от цялата суша на земята е заета от пасища.
До 2050 г., търсенето на месо ще се удвои, а замърсяването от обработката му ще бъде толкова сериозно, колкото това от всичките коли в света, взети заедно.
Това са причините, поради които различни екипи от учени усилено търсят начин да създадат приемлив заместител, които ще ни позволи да не ставаме вегетарианци.
За момента най-надеждният метод е разработен от холандски екип, спонсориран от правителството на държавата. Той включва използването на стволови клетки от крави, към които се добавят специфични ензими, превръщайки ги в местна тъкан. По този начин само от една крава могат да се произведат стотици тонове месо.
Този процес все още е много скъп, но холандският екип е убеден, че до 25 години ще се чудим как изобщо сме яли „истинско” месо преди.