Често не обръщаме внимание на кожата на ръцете и краката си през зимата, защото ходим дебело облечени и, ако има някаква промяна в пигментацията, го отдаваме на ниските температури. Малко хора са запознати, че побеляването на кожата през студените месеци е заболяване и не трябва да се подценява.

Синдромът на Рейно или болестта на студените пръсти засяга все повече хора. Проучвания показват, че всеки пети човек е предразположен и ако не се третира, зимата може да се превърне в изключително болезнен период.  

Какво представлява Синдромът на Рейно?

Заболяването, познато като Синдром на Рейно причинява стесняване на кръвоносните съдове на пръстите на ръцете и краката.

Снимка: iStock

Не е ясна точната причина, която отключва заболяването, но се обостря при силен стрес или излагане на много ниски температури. То причинява не просто рязка промяна в цвета на кожата – бял и дори син, но и чувство на скованост и дискомфорт.

Синдромът се характеризира с първична и вторична фаза, като при втората задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Какви са симптомите?

Рядко има признаци, които показват, че даден човек е склонен да развие Синдром на Рейно. Заболяването може да се появи спонтанно, без да има предшестващи симптоми. Много рядко болестта на Рейно се свързва със склеродермия – автоимунно заболяване, което засяга кожата.

И все пак има рискови групи, при които синдромът е по-разпространен:

  • Женски пол
  • Млада възраст
  • Пушачи
  • Хора, работещи при вибрации
  • Хора, употребяващи опиати

Освен обезцветяването на пръстите, хората със Синдром на Рейно имат проблеми при извършването на ежедневните си задължения.

Снимка: iStock

Нарушеното кръвоснабдяване в крайниците прави болезнено докосването на студени предмети. Ваденето на студена бутилка от хладилника или докосването на волана в колата сутрин.

Диагностициране и лечение

Диагнозата може да бъде поставена само от лекар и самолечението не се препоръчва. При по-леките форми не се налага медикаментозно лечение. Специалистите съветват хората да се стремят да поддържат равномерна температура около 22 градуса в дома си.

Гинко билобата е билкова добавка, която подпомага кръвообращението и често се препоръчва на хора, които страдат от Синдрома на Рейно. Картофът също помага – както честата му консумация, така и използването му за затопляне на крайниците.