Това е историята на една успяла българка в чужбина, която приготвя храна със страст. Тя живее в Лондон и спечели първо място в престижен международен фестивал за кулинарно майсторство. Впечатлява публиката и журито със сладки, на които ръчно рисува най-известните герои на английската литература.

Първоначално Силвия Петрова започва да рисува сладки за любимите си хора.  Скоро обаче разбира, че новото й хоби е и неин талант: „Толкова много повярваха в мене, че и аз реших, че трябва и аз да повярвам в себе си и да направя нещо. Реших, че каквото и да правя трябва да е нещо свързано с рисуване защото това ми доставя истинско удоволствие”.

Така година по-късно Силвия решава да участва в международния кулинарен фестивал „Бейк енд Кейк”. Създава собствена фирма с името „Бики Пики”, с която се записва за участие в конкурса, който посещават над 100 хиляди почитатели на сладкарското изкуство.

Избира да направи бисквити с тема – най-доброто от английската детска литература. Усилията й дават резултат. Силвия е отличена с първа награда, а похвалите за изкуството върху сладки идват дори и от професионалните готвачи.

Снимка: Личен архив

„Аз се почувствах много горда последния ден когато трябваше да се прибират вече нещата, една от професионалистките дойде и ми каза "много се радвам че се запознах с теб и само да ти кажа..много ми харесват нещата ти, но не се чувствам добре до теб като професионалист, до твоите неща просто изглеждах като аматьор”, споделя Силвия.

Сънародничката ни  казва, че най- голяма наградата за нея е била оценката на посетителите, а не първото място. Въпреки огромния интерес към сладкарските изделия на Силвия, тя е категорична  че няма да ги предлага на пазара: „Много пъти ме питат няма ли да отвориш магазин. Аз всъщност искам хората за които ги правя да се чувстват специални. Когато ги има в магазин всеки може да си ги купи”.

Силвия напуска България преди 3 години, защото според нея е неоценена: „Гордея се че съм българка но не можах да се реализирам в България. Работила съм като учителка по рисуване, като интериорен дизайнер, като учителка в детска градина. И на трите ми работи съм вършила всичко с голяма любов. Да виждаш как децата те обожават, но само защото не си стандартният учител не си приет… това беше нещо което ме убива. За това реших че трябва да пробвам някъде на друго място”.

Продължава да се готви за още международни сцени на кулинарното изкуство.  Надява се някой ден сладките и да бъдат прочути в цял свят.