Куриерските компании „Федекс“ и Ю Пи Ес са предупредили най-големите си клиенти в САЩ, че вече са запълнили по-голямата част от капацитета си за предстоящите празници, според „Уолстрийт джърнал“.

Причината е, че от месеци индустрията работи близо до максималния си обем заради предпочитанията на клиентите да пазаруват онлайн вместо на място в магазина заради пандемията на коронавируса.

Това може да доведе до забавяне в доставките на подаръци за Деня на благодарността и Коледа, според експерти в областта на логистиката. Ако има допълнителни поръчки, те ще трябва да изчакат реда си за събиране от магазини и складове, а и за доставка до крайния потребител.

В най-активния период преди празниците, средно по 7 милиона пратки могат да останат в изчакване, според специалисти от доставчикът на софтуерни услуги „ШипМатрикс“.

„Ще има дни по време на празничния сезон, в които индустрията ще е извън капацитета си“, заяви маркетинг директорът на „Федекс“ в интервю за „Уолстрийт джърнал“.

На фона на тези новини търговците започнаха да търсят алтернативни начини, за да доставят продуктите на клиентите си на време, но без особен успех. По-малки куриерски компании в Съединените щати също са разпродали услугите си месеци по-рано в сравнение с предходни години. Така те вече не приемат нови поръчки до началото на следващата година.

„Клиентите трябва да са подготвени, че доставките ще отнемат допълнително време, независимо кой доставчик използват“, предупреди президентът на „ШипМатрикс“ Сатиш Джиндел. Той добави, че недостигът в капацитета може да бъде компенсиран, ако мрежата за доставки на „Амазон“ увеличи броя на шофьорите си, а Пощенската служба на САЩ увеличи работното си време в неделя.

Заради значителното пренасочване към пазаруване от онлайн магазини в началото на пандемията от COVID-19, „Амазон“ инвестира милиарди долари в подобряване на капацитета си, което включваше отварянето на по-малки складове за основни продукти по-близо до крайния клиент. Така може да се съкрати времето за доставка и да позволи поемането на по-големия брой поръчки през ноември и декември.  

Една от последните възможности част от пратките да стигнат до получателите си без закъснение са държавните пощи в Съединените щати. Въпреки това те също могат да бъдат изправени пред трудности, след като коронакризата доведе до финансови затруднения и съкращения в мрежата им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!