След като миналата година се завръща от преход в Гренландия, Прийт Чанди има леко измръзване на носа. "Спомням си как някой ми каза, че никога досега не е виждал подобно нараняване при човек с моя цвят кожа. Аз съм азиатка - не съм образът, който хората очакват да видят там", казва тя пред "Гардиън".

По-късно този месец Чанди - 32-годишна физиотерапевтка от армията, се надява да стане първата цветнокожа жена, която завършва самостоятелен преход през Антарктида до Южния полюс. По време на пътуването от над 1100 км, което би трябвало да й отнеме около 45 дни, тя ще се сблъска с екстремно ниски температури от - 50°C, силен вятър и снежни бури, докато дърпа шейна, тежаща около 95 кг.

През последните седмици тя тренира, като дърпа тежки гуми по улиците около дома си в покрайнините на Дерби, за да се подготви за тегленето на 2-метровата шейна, която ще носи цялата й храна и оборудване през Антарктика. Всичко това непрекъснато спира любопитните погледи на случайните минувачи в британския град, разбира се.

Прийт Чанди ще отлети за Чили на 7 ноември и се надява да поеме на 21 ноември на похода си към Южния полюс, ако времето го позволява. Когато се завърне, тя планира да създаде приключенски фонд, с който да помага на повече жени да финансират експедициите си и казва, че е доволна да види промяна в област, която обикновено е била доминирана от мъжете.

Вижте повече за Прийт Чанди в Ladyzone.bg.