Коронавирусът промени света, като не само смени ритъма на живота на хората, но и отмени хиляди събития и забави множество планове по целия свят. Потърпевша е и световноизвестната базилика "Саграда Фамилия" в Барселона, чието име в превод значи "Светото Семейство". По план строежът трябваше да бъде завършен през 2026 г. - по случай 100-годишнината от смъртта на нейния създател Антони Гауди, но коронавирусът възпрепятства работата по архитектурния шедьовър.

През март 2020 г. крановете спират неуморните си ежедневни маневри, a безкрайните опашки, които обичайно се вият пред храма, внезапно изчезват. Емблематичната сграда не за пръв път е изправена пред перипетии. Още от създаването й процесът на нейното изграждане е бавен, а пътят до нейното завършване - трънлив.

Историята на "Саграда Фамилия" започва още през 1882 г., когато за неин архитект е назначен Франсиско де Паула дел Вияр. Неговият план е бил да конструира стандартна неоготическа църква, но поради разногласия със строителния съвет на храма през 1883 г. Антони Гауди заема мястото му и се захваща със създаването на символа на Барселона. 

Гауди променя изцяло първоначалните планове на сградата, воден от трите си страсти: религията, архитектурата и природата. Каталунският архитект използва най-силният си инструмент – въображението, като съчетава модерното с природните елементи и форми в работата си.

Негова цел - и отличителен почерк - е архитектурните му произведения да се доближават максимално до природата и да изглеждат възможно най-естествено. Това си личи и при "Саграда Фамилия", която може да се оприличи на детски пясъчен замък, построен на Средиземноморския бряг. Интериорът й пък наподобява гора от колони, които приличат на дървета, протегнали клоните си към небето.

Гауди посвещава живота си на построяването на прословутата базилика и я превръща в своя мисия. Строежът на храма е финансиран от дарения, което също допринася за бавното изграждане. През 1926 г. великият Антони Гауди умира след като е блъснат от трамвай на път за традиционната си молитва. Той е погребан в параклис в криптата на храма. В този момент само една от трите фасади е завършена – източната, която е посветена на Рождеството Христово, тя е и най-богато орнаментирана.

След смъртта на автора на "Саграда Фамилия" дострояването й е в застой за известно време. Модерната религиозна сграда с екстравагантен вид е прехвърляна от архитект на архитект. След това избухва Гражданската война в Испания, криптата на базиликата е умишлено запалена и голяма част от оригиналните планове и чертежи на Гауди са били изгубени и изгорени.

През 1976 г. е завършена и югозападната й фасада "Страстите Христови". Днес все още в процес на строеж остава третата фасада "Славата Божия", която ще е най-голямата и най-важната. Предвидено е там да бъде да бъде главният вход на храма. По план величествената сграда трябва да има 18 кули, като само 8 са завършени в момента. 

Вижте повече за строежа на "Саграда Фамилия" в Ladyzone.bg.