Северните народи практикуват успешно социално дистанциране и без да има глобална пандемия, сочат снимки, публикувани в социалните мрежи.

Член на уебсайта „Имгур“ с екранно име „ЛукасЛъкс“ сподели няколко снимки и колажа от Норвегия, Финландия и Швеция, на които се вижда, че северните народи обичат личното си пространство.

Снимка: Imgur / LucasLux

На кадрите могат да бъдат видени автобусни спирки – място, което за българите, например, е асоциация за голямо струпване на хора на едно място. В северните страни, обаче, всички спазват социална дистанция един от друг.

Според потребителя част от снимките са на около пет години и ги дава като пример защо на северняците всъщност въобще не им е трудно да спазват мерките за социална дистанция.

Снимка: Imgur / LucasLux

„Това е социална норма сред северните народи – да не заставаш прекалено близо до непознат. Също така много мразим да ни заговаря персонал в магазините, например. Предпочитаме хора, които не познаваме, да ни оставят намира“, пише потребителят.

Снимка: Imgur / LucasLux

По думите му дори и в градските автобуси положението е същото. В северните страни на Европа се смятало за неучтиво да седнеш до някого в автобуса, ако има други свободни места. „Оставете хората намира, може да мислят за нещо важно“, пише „ЛукасЛъкс“.

Той е категоричен, че северняците просто прекалено много ценят личното си пространство и това е част от културата им.