България влезе в световната история на реалити предаването „МастърШеф“ (MasterChef), след като епичното кулинарно състезание за пръв път беше спечелено от вегетарианец.

Най-добрият готвач в този сезон е Севда Димитрова.

Тя е на 39 години, от Бургас и не беше вкусвала месо от 23 години... до финала на предаването. В решаващата битка Севда приготви патешко и салата от раци и реши да ги опита, за да е сигурна, че „храната, която приготвям на този важен етап, е съвършена“.

Не мога да кажа, че вкусът за мен беше уау“, призна тя и увери, че ще си остане вегетарианка.

Коя е Севда Димитрова?

Всъщност Севда е... фотограф, при това цирков. През 2008 г. тя и съпругът ѝ се установяват в Испания и за няколко години обикалят света.

„Не сме учили за фотографи, стана абсолютно случайно – чрез наш приятел, който е бивш цирков артист. Мъжът ми искаше да работи нещо в чужбина, за да можем да си купим жилище. Нашият приятел му се обади и каза, че има възможност, ако иска, да замине. След шест месеца заминах и аз. Научихме се на място“, разказва Севда. Признава, че фотографията ѝ станала интересна с течение на времето, но циркът – той е магия.

Севда среща съпруга си преди 20 и няколко години в дискотека и оттогава са неразделни. В България се връщат преди две години с надеждата да се сдобият с дете.

Снимка: bTV

Вегетарианство

Мастър шефът на България споделя, че никога не е обичала особено месото. Като дете, за ужас на родителите си, го отделяла в чинията и на една Нова година просто им заявила, че спира да го яде. „Мисля, че съм родена вегетарианец“, казва победителката.

Сълзи

Твърди, че в живота не плаче толкова, колкото в кухнята на „МастърШеф“. Там „емоциите са много концентрирани, адреналинът е на много високо ниво, всеки ден ти се случват предизвикателства“.

Емоционалността ѝ обаче досега само ѝ е помагала в живота – покрай нея се запознала с много хора в различни части на света.

Перфекционизъм

Описва се и като самокритична, но тази ѝ черта също ѝ помага, защото се опитва да усъвършенства това, което прави, във всяка работа, с която се захваща.

Отново за „МастърШеф“

„На теория един вегетарианец е обречен в кухнята на „МастърШеф“, каза в предаването шеф Виктор Ангелов. Севда обаче уверява, че никога не се е чувствала обречена, „но неуверена – да“.

Самочувствие добила след изпитанието със свинските бузи, което няма да забрави никога. „Тогава разбрах, че няма нищо страшно, ако не познаваш някакъв продукт. В крайна сметка е важно да правиш нещата с въображение, с любов и да експериментираш“.

Преди финала спала час и половина, а самото готвене продължило от 8 сутринта до полунощ. „Не си спомня голяма част от деня – признава победителката. – Адреналинът ме държеше, знаех, че нямам право да допусна грешка“.

Вижте какво още разказа победителката след финала в предаването „Преди обед“:

Севда сънува част от нещата, които приготвя в кухнята, сънувала и рецептата за десерта, който приготви на финала – деконструиран чийзкейк.

„Най-голямата битка в „МастърШеф“ беше със самата мен. Предаването ме накара да преоткрия силата, която нося в себе си“, казва тя.

И признава, че в именно там открила, че кулинарията може да ѝ бъде призвание, не само хоби.

Споделя, че се записала за състезанието импровизирано, а месото – което ѝ се получава много добре, готви почти ежедневно. „Научила съм се на това през годините – да комбинирам правилно различните меса с различни подправки”, обяснява тя.

По думите ѝ в готвенето използва различни сетива – например слуша храната: ако месото цвърчи, температурата е висока.

Мечтите

Победата в шоуто ще помогне на Севда да сбъдне големите си мечти. „Още след няколко дни започвам да работя в едно наше местенце в „Слънчев бряг“. Засега – под наем, на есен ще мислим, казва тя. И добавя: „Част от наградата ще използвам за осъществяването на нашата мечта да имаме дете“.

Севда планира да издаде и книга с кулинарни рецепти.

Към бъдещите участници в „МастърШеф“ има специални съвети: „Следвайте мечтите си. Станете от дивана вкъщи и покажете какво можете“.

На почитателите си Севда благодари с пост във „Фейсбук“:

Очаквайте скоро по bTV третия сезон на „МастърШеф“.

Снощи над 1 320 000 зрители, или 57% от телевизионната аудитория, станаха свидетели на победата на Севда Димитрова във втория сезон.