Седмица на магнитни бури – те ще се усетят предимно от хората в северните райони на САЩ и Канада, както и в Северна Европа. Най-силната вълна ще достигне планетата днес, съобщават от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Поради слънчевите изригвания магнитният щит на Земята просто започва „да трепери“ и да се колебае, което засяга цялото магнитно поле на нашата планета и влияе негативно на хората. 

Тези геомагнитни смушения продължават от няколко часа до няколко дни, а тяхната интензивност влияе пряко не само на електроуредите, но и на човешкото здраве.

Снимка: iStock

Повишаването на геомагнитна активност на Слънцето започна още вчера – на 12 февруари, и ще продължи до петък – 16 февруари. Стойността на тази магнитна буря се изчислява по различен начин от всички институти и академии. Според едни тя е от шеста (висока) степен, а според други е G2 (умерена).

В България тя ще е под формата на незначителни смущения (G1), но в комбинацията с ниско атмосферно влияние ще се усети от по-чувствителните хора.

По-високите стойности могат да предизвикат неразположение у хора с хронични сърдечносъдови заболявания (исхемия, стенокардия, както и такива с прекарани инфаркти и инсулти) и мигрена, предупреждават медиците. И напомнят, че по-чувствителните хора могат да реагират дори с промени в настроението, сънливост и силно усещане за умора.

Снимка: iStock

„Има метеочувствителни хора. Днес наблюдавам, че в кабинета ми идват предимно хипертоници и хора, страдащи от хронично главоболие. Повечето от тях са наясно как им влияя времето и взeмат мерки. Съветвам всеки човек да си мери кръвното и да си пие редовно медикаментите за хипертония. Онези, които страдат от мигрени, също трябва да приемат предписаните им лекарства. Останалите е достатъчно да пият болкоуспокояващи“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Борис Николов.

Ревматолозите твърдят, че възрастните хора могат да реагират с болки в ставите на по-силни магнитни бури. А клиничните психиатри допълват, че техните пациенти често изпадат в повишена тревожност, безсъние и апатия. Обострят се депресиите. Но днес и през следващите ден-два единственото, което българите могат да усетят, е повишена сънливост и умора. 

Снимка: iStock

Част от препоръките на медиците са да се пият успокояващи билкови чайове, да се става от леглото без резки движения, а разходките навън да са по-скоро във вечерните часове. Йогата и аромотерапията също помагат за по-лесното преживяване на тези напрегнати дни.

Тъй като някои хора реагират на слънчевата активност и със стомашно-чревни проблеми, лекарите ги съветват да ограничат, сладките, солените и мазните храни. В подобни периоди за тях са по-подходящи пшеничните и овесените каши с вода, обезмасленото мляко, изварата, рибата на скара, плодовете и зеленчуците.

Вибрационните трептения, на които ще е подложена планетата ни тази седмица, се характеризират още с нарушения в комуникациите и на проблеми с електрическите мрежи. Освен това те ще доведат го генерирането на впечатляващи северни сияния.

Следващите магнитни бури ще са в периода 25-26 февруари, уточняват още от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ. Такива ще има и в началото на март.