В черногорското етно село Брезна вече втори ден продължава традиционното състезание по излежаване, съобщава Анадолската агенция.

В неговото десетото юбилейно издание участват 8 души, които се борят за наградата от 300 евро.

"Записах се, защото обичам да прекарвам време сред природата. Със сигурност наградата също не е за пренебрегване. Очаквам да спечеля, затова съм тук. Ако това не се случи, ще ми остане споменът за новото преживяване и срещата с нови хора", казва Марко, който е един от участниците тази година.

Правилата са такива, че участниците, които се излежават на открито, не могат да стават, но пък могат да спят, да четат книги, както и да се хранят. За първи път тази година те ще могат и да посещават тоалетна, но само веднъж на всеки 8 часа.

Идеята за традиционната надпревара, която е уникална в Европа, идва от наложения мит, че черногорците са мързеливи, разказва организаторът Мичо Благоевич.

"Хората идват повече заради преживяването, отколкото заради наградата. Тази година променихме малко правилата, досега не беше позволено да се ходи до тоалетната и рекордът беше 52 часа, така че очакваме сега той да бъде подобрен", споделя Благоевич.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!