Снимка на фотографа Го Накамура от „Гети“ разплака социалните мрежи и показа нагледно как изглеждат празниците за пациентите и лекарите в COVID отделения по цял свят.

На снимката виждаме възрастен мъж, пациент с коронавирус, който плаче и е прегърнат от лекар в защитно облекло. Трогателният момент беше запечатан в американския Ден на благодарността – празник, който традиционно се свързва със семейни събирания.

Лекарят на фотографията д-р Джоузеф Варън от Хюстън, Тексас, разказа за тъжният момент.

„Подготвях се да вляза в моето COVID отделение, когато видях този възрастен мъж. Той беше станал от леглото си и се опитваше да излезе от стаята. Мъжът плачеше“, спомня си Варън.

Снимка: Getty Images

Лекарят се приближил към него и го попитал защо плаче.

„Мъжът отговори, че искал да бъде със съпругата си. И аз просто го прегърнах. И аз бях тъжен в този ден“, казва Варън.

Лекарят споделят, че е изключително трудно да изградиш пълноценна връзка с пациентите си по време на пандемията и това плаши много от тях.

„Представете си, намирате се в стая, в която лекарите влизат само със скафандри. Не си общувате с други хора лично, само по телефона и то ако имате късмет“, казва той.

„За възрастните хора е особено трудно. Повечето са изключително самотни, чувстват се изолирани“, споделя Варън.

Снимка: Getty Images

Медикът споделя, че не за първи път му се случва да утешава разстроени пациенти. По повод развитието на пандемията в Съединените щати д-р Варън коментира пред Си Ен Ен, че се чувства изключително ядосан от това, че хората не се съобразяват с мерките.

„Аз работя постоянно в последните 256 дни. Хората навън ходят по барове, ресторанти, молове… Това е лудост. Ние работим, работим, работим, а хората не слушат и накрая стигат до моето интензивно отделение“, казва Варън.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!