Испански съд реши, че допълнителната такса, която пътници на „Райънер“ трябва да заплащат за ръчен багаж, който не е в цената на билета им, е прекалено висока, пише Би Би Си.

Делото е заведено от пътник, който е бил принуден да плати допълнителни 20 евро, за да качи на борда на самолета багаж с тегло 10 кг.

Според правилата на „Райънер“ всеки пътник има право на една малка ръчна чанта, която да вземе в кабината на самолетите им. Тя трябва да може да се събира под предната седалка.

Делото е заведено от пътник, пътувал от Мадрид до Брюксел. Жената била таксувана, когато поискала да качи още една чанта на борда на самолета. Това също е част от политиките на компанията – таксува се всяка допълнителна чанта, извън безплатната малка ръчна чанта.

Според съда в Испания допълнителната чанта можело да се събере под седалката, каквото е и изискването на авиокомпанията. Те отсъдили, че компанията трябва да върне парите на пътника.

От „Райънер“ коментираха, че няма да променят изискванията си за багаж. „Това решение по никакъв начин няма да повлияе на политиката ни. Това е изолиран случай, който показва погрешно разбиране на нашите правила за багаж“, пише в официалното съобщение на компанията.

От 1 ноември миналата година ръчният багаж на „Райънер“ и „Уизер“ – двете най-използвани нискобюджетни компании - се заплаща, като таксата за чанта достига до 50 лв. Компаниите оправдават новата цена с това, че така се намалява забавянето на полетите. След промените на правилата италианските власти наложиха глоба от 4 млн. евро на двете авиокомпании.

В миналото „Райънер“ предлагаше на всички пътници да внасят до 10 кг ръчен багаж безплатно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!