Крави от ферма в близост до Москва се превърнаха в една водещите любопитни новини през изминалата седмица. Във фермата се провежда експеримент дали виртуалната реалност би спомогнала за по-голямо производство на мляко, както и за подобряване емоционалното и психично състояние на животните.

Снимка от експеримента беше разпространена от руското Министерство на земеделието и храните. На пръв поглед кадъра изглежда абсурден – крава, на която са сложени очила за виртуална реалност, заснета на фона на мрачна ферма.

Специалисти от студио за виртуална реалност в сътрудничество с ветеринари и консултанти по производството на мляко адаптирали човешките VR очила за главите на кравите.

Въз основа на проучвания за зрението на говедата, програмистите създали уникална виртуална реалност, която симулира лятно поле.

Снимка: Screenshot / TWITTER

Първоначалните тестове показали единствено чисто пряко влияние на виртуалната реалност – кравите станали по-спокойни и цялостното им настроение се подобрило, казват фермерите.

Все още не е ясно дали този експеримент ще повлияе на количеството и качеството на млякото.

Необичайният експеримент беше посрещнат със смях не само в социалните мрежи, но и в някои медии. Потребители онлайн предложиха, че много по-лесно би било кравите просто да се пускат на зелени полета, вместо да бъдат държани в тъмни и кални ферми.

„Значи искате да ми кажете, че по-скоро биха похарчили хиляди, за да получи всяка крава VR очила, отколкото просто да се държат добре с тях“, пише една потребителка в „Туитър“.

Друг потребител пише: Сега най-големият ми страх е да сваля VR очилата и да разбера, че съм крава.

Снимка: Screenshot / TWITTER

Много пък споделиха колаж на модерната крава на фона на кода от филма „Матрицата“.

Предстоят допълнителни изследвания дали виртуалните зелени полета влияят на качеството и количеството на млякото.