В навечерието на 50-тата годишнина от първото човешко кацане на Луната, една от най-значителните научни космически мисии на Русия, след разпадането на Съветския съюз, започна преди часове. Телескопът „Спектр-РГ” успешно излетя от Байконур в Казакстан, пише Би Би Си.

Разработката на телескопа е в резултат на съвместна работа между Москва и Берлин, а целта е изучаването на Дълбокия космос и мистериозните космически понятия – тъмна материя и тъмна енергия.

Двете формират 96% от плътността на енергията във Вселената, въпреки че знаем много малко за това какво представляват те. Учените се надяват чрез „Спектр-РГ” да получат ценна информация за тях, както и за непрестанното космическо разширяване.

Също така експертите се надяват и да засекат над 3 млн. черни дупки чрез рентгенови снимки. Очаква се снимките да картографират стотици хиляди струпвания на галактики, простиращи се из Дълбокия космос.

Преди обаче да започне своя приключенски живот, телескопът трябва да пътува 1,5 млн. км от Земята до т.н „Лаграндж Пойнт 2”. Там ще има стабилна среда без промяна на сянката и температурата, които в противен случай биха попречили на пълноценната работа.