Стъпка напред в овладяването на Марс - роувърът на НАСА „Пърсивиърънс“ снощи успешно докосна повърхността на Червената планета. Апаратът кацна в дълбок кратер близо до екватора на планетата, наречен „Йезеро“, на името на босненско село. 11 минути по-късно на Земята пристигна и първата снимка от Чревената планета, заснета от марсоходът.

Инженерите в командната зала в Пасадена, Калифорния, избухнаха в аплодисменти при потвърждението за благополучното кацане, а учените го нарекоха „голяма стъпка“ към изпращане в бъдеще на пилотирана мисия до Марс.

„Пърсивиърънс“ е най-голямата и най-модерната астробиологична лаборатория, изпращана някога в Космоса. Той е оборудван със свръхмощна камера, разработена от лабораторен консорциум.

Малко след кацането си роувърът изпрати и първите черно-бели снимки от повърхността на планетата. Една от тях показва собствената му сянка върху каменистото място на кацане.

Роувърът ще прекара на Марс най-малко две години, през които ще проучва местните скали в търсене на следи от древен живот. Той ще събере и мостри от камъните и скалите, които ще бъдат донесени на земята за анализ.