В продължение на две седмици „Сердика Център” ще се превърне в дестинация от бъдещето. Повече от 15 робота ще превземат търговския център в часовете между 12 и 20 часа.

Интерактивното изложение е безплатно за всички посетители. То гостува за първи у нас и ще покаже колко са развити вече технологиите. Всеки от роботите притежава уникално умение, като освен да извършва дадени команди, голяма част от тях могат да изразяват и емоции.

Те могат да пеят, танцуват, да помагат на хората в ежедневните им нужди, да бъдат актьори, да помагат в бизнеса.

Роботите, участници в изложението, са:

Thespian е актьор, усвоил до съвършенство човешките емоции. Той може да разсмее човек, да го разплаче, а дори и да го излъже. Всеки ще може дори да му зададе въпрос, на който той да отговори.

Promobot е създаден, за да служи като личен асистент. Той може да разпознава и запомня хора, да разговаря с тях и да се разхожда наоколо. После запазва любимите спомени като отпечатва снимките на хартия.

Hero Mirror - иновативната технология, вградена в огледалото, позволява всеки да си избере герой и той да се появи до него в реални размери.

iPAL е най-добрият приятел на децата. Той може да запомни кой е неговият собственик и е отдаден на това да го прави щастлив. Роботът е изобретен в Китай, където родителите отсъстват за дълго време от вкъщи и искат децата им да бъдат обгрижвани и да се учат на нови неща. iPAL е детегледачката на китайските семейства.

ALPHA е гимнастик и може да се движи във всички посоки. Той върти и задвижва всяка част на тялото си и дори танцува. Може да бъде управляван чрез приложение за Android.

Dancing robots са признатите за най-подвижните роботи на света и определено знаят как да впечатлят.

MISS FACE е първият проект, който може да изпълни всяка мимика на човешкото лице и дори да изпълнява бийтбокс. Вграденият изкуствен интелект позволява на робота да разговаря с хората, да разказва шеги, да се мръщи и, разбира се, да пее.

Robot Aibo е домашен любимец. Игривото кученце веднага запленява с уникалния си характер. То прави всичко като истинско куче – от чесане зад ухото, до това да оближе лицето на стопанина си.

Robofish плува и се държи като истинска риба, като дори се разбира много добре с другите обитатели на аквариума.

Chess player – дали един човек е способен да победи професионален робо-шахматист? Гросмайсторът сред роботите ще може да предизвика трима опоненти едновременно.