Да поиграеш шах с робот, да пуснеш в аквариум риба робот вместо истинска, да получаваш отговори от изкуствен интелект. Това са само част от възможностите, които може да видим на живо от днес до 27 октомври в столичния "Сердика център".

Инициативата е озаглавена "Роботите идват". Тя представя 10 робота с различни умения. Сред тях може да видим балет, съставен само от роботи, робот актьор, куче робот.

"Най-интересното е, че тук виждаме какво ще се случва в бъдещето. Виждаме много роботи, които засега са на ниво забавление, но всъщност това са едни прототипи на роботи, които ще помагат в бъдеще. Тук има два такива – Промобота и Софи, която в Китай се ползва за гледане на деца. Софи е програмирана да засича опасни движения и да сигнализира, когато има опасност. Има четири камери, които следят в реално време за дадения обект. По-скоро тя дава сигнали, когато има някаква опасност. Тя може с движение да прегради пътя на детето, за да го предпази от врата, тераса. В този вариант е като едно дете пазител, което се опитва да запази другото", разказа за БГНЕС Влади Ванков, който е един от организаторите на събитието.

Снимка: БГНЕС

Звездата на изложението е Деспиън, който идва от Англия. Роботът може да комуникира свободно на английски и български, да отговаря на въпроси, да пее и да танцува.

Според Влади Ванков от човечеството зависи дали роботите ще се превърнат в конкуренция на човека, или ще бъдат негов помощник.

"Трябва да разглеждаме роботите като наши помощници, а не като преки конкуренти и заплаха. Това е реалната времева линия, в която сме тръгнали. Още сега много неща се автоматизират, много услуги се изпълняват от ботове. Напоследък нашумяха чатботовете, които комуникират с клиенти. Ние трябва да се приспособим към това бъдеще и да сме гъвкави", на мнение е Ванков.