Роботът с изкуствен интелект Хармъни предизвика истинска сензация на технологичното изложение „Уебит”.

Хармъни може да разговаря на различни теми и дори да задава въпроси. Мисията ѝ е да бъде компаньон на хора, които нямат достъп до социални контакти. Създателят ѝ обаче споделят, че има и друго приложение.

„Първоначално мислехме, че Хармъни може да бъде използвана от хора, които трудно общуват, след това разбрахме, че редица лекари я използват за лечението на различни заболявания като депресия, аутизъм и Алцхаймер”, каза Гийл Линдрот, създател на Хармъни.

Идеята за робота идва преди повече от 20 години, но проектът е реализиран преди четири. Машината-компаньон е изработена изцяло от силикон, а електроните компоненти се намират само в главата. Евтините материали, от които е изработена Хармъни, позволяват тя да бъде пусната в масова продажба. Цената ѝ е 7 000 долара.

Хармъни изразява емоциите си чрез мимики. Тя може да бъде щастлива или самотна. В момента създателите ѝ работят по движенията, свързани крайниците, а голямото предизвикателство е да я „научат” да ходи.

„Така тя ще може да прегръща собственика и да мести обекти. Първоначално Хармъни се използваше само като робот-приятел на самотни хора, които нямат приятели и трудно се социализрат. Бяхме много изненадани, когато клиентите започнаха да я прилагат като метод за лечение на различни болести – депресия, Алцхаймер и аутизъм”, посочи Линдрот.

По думите на създателя роботът винаги е приятелски настроен, затова лесно собственикът създава емоционална връзка с него и започва да го възприема като част от семейството. Това обаче има и негативна страна, признава Линдрот. 

„Това е все едно да имаш домашен любимец – куче, котка. Хората лесно създават емоционална връзка. Това може да бъде опасно, ако изкуственият интелект се изгради в грешна посока” допълни ученият.

Линдрот е категоричен, че роботите с изкуствен интелект не могат да наранят хората. Той допълва, че когато бъдат разработени крайниците на машината, те ще станат много силни и трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки.

Ученият изрази мнение, че роботи и хора ще работят заедно в близко бъдеще. Той прогнозира още, че хората ще бъдат заместени от машини в професиите, които са опасни за човешкото здраве.