Ако проследим биографията на Робърт Дювал, ще си направим една разходка из историята на американското кино. Актьорът е участвал в култови филми като „Да убиеш присмехулник“, „Телевизионна мрежа“ и „Апокалипсис сега“.

Днес носителят на награда „Оскар“ навършва забележителната възраст от 90 години, но дните му в киното не са приключили.

През 1955 г. Робърт Дювал заминава за Ню Йорк, за да учи актьорско майсторство. За да се издържа, младият мъж започва работа в пощенски офис в Манхатън. Дювал споделя квартирата си с друг млад мъж, решен да стане актьор – Дъстин Хофман. В курса, който посещават Дювал и Хофман, учат и други бъдещи киновеличия, като Джийн Хекман и Джеймс Каан.

Снимка: Getty Images

Докато учи, Дювал прави и актьорския си дебют в театъра. През 1959 г. получава и първата си телевизионна роля, след което започва да получава редовно малки роли в някои от най-популярните сериали от онова време, като „Зоната на здрача“, „До краен предел“ и „Алфред Хичкок представя“.

Дебюта си на голям екран Робърт Дювал прави в безсмъртната кинокласика „Да убиеш присмехулник“. Той играе ролята на плашещия Бу Редли в екранизацията по романа на Харпър Ли и макар да има съвсем малко екранно време, ролята му предизвиква огромно вълнение.

Снимка: Getty Images

Големият му успех идва през 1972 г., когато участва във филма „Кръстникът“. Дювал играе ролята на адвоката на семейство Корлеоне и за представянето си получава първата си номинация за Оскар“.

През 1979 г. Робърт Дювал участва във филмите „Апокалипсис сега“ и „Великият Сантини“, като и за двата е номиниран за „Оскар“, но макар филмите да излизат в една и съща година, номинациите идват в различни – 1980 г. за „Апокалипсис сега“ и 1981 г. за „Великият Сантини“. По тази причина Робърт Дювал не успява да влезе в елитния клуб на актьорите, които са получавали две номинации за „Оскар“ в една и съща година.

Снимка: Getty Images

През 1984 г. Робърт Дювал най-сетне получава престижната награда благодарение на ролята си в „Нежно сърце“. През следващите години той получава още няколко номинации (за филмите „Апостолът“ през 1998 г., „Гражданско дело“ през 1999 г. и „Съдията“ през 2015 г.), но никоя от тези роли не му носи наградата.

Още любопитни факти за Робърт Дювал може да прочетете на сайта LadyZone.bg: