Aрхитекти, дизайнери, инженери, строители и художници се обединяват срещу изменението на климата, замърсяващата пластмаса, глобалната миграция, бързо разрастващите се градове и застаряващото население.

Всички сме изправени пред предизвикателствата на климатичните промени и променящото се лице на Земята. Ще предефинираме ли разбиранията си за мястото, което наричаме дом?

Експерти проектират устойчиви жилищни модели, които изискват революционни промени в начина, по който си представяме и изграждаме домовете си днес.

Техните идеи са представени в изложба, а след това и в книга, публикувана от Thames & Hudson в Лондон, през септември 2022 г.

Jintai Village Reconstruction, Bazhong, China, Rural Urban Framework

„Дишай“, „Копай“ и „Плувай“

Идеите за къщите на бъдещето са групирани в 19 теми, сред които „Дишай“, „Копай“ и „Плувай“. Тяхното разнообразие показва, че няма универсална къща за предизвикателствата на 21-ви век, коментира Си Ен Ен.

Кортни Смит посочва, че основен фокус в проектите е била местната култура при строенето на домове – от строителни материали до строителни техники.

„По-голямата заможност на хората им позволява да се стремят да живеят в „бетонна чистота“. Забравяме, че с модернистичното строене на къщи обаче ние унищожаваме планетата си. Адаптираме местата към материалите и резултатите са по-скоро вредни отколкото положителни“, твърди тя.

Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)

Десетократен скок в производството на бетон за 65 години

През последните 65 години производството на бетон и цимент е нараснало десетократно, производството на стомана бележи троен скок, докато нисковъглеродното производство на дървен материал има почти стагниращ растеж, показва доклад на Програмата за околната среда на ООН.

Същият доклад изчислява, че през 2021 г. производството на ключови строителни материали като бетон, стомана и алуминий е добавило още 4% към глобалното потребление на енергия и 6% към глобалните емисии.

Наръчник и манифест

„Къщите, които могат да спасят света“ на Кортни Смит и Шон Топъм представя над 150 проекта по цял ​​свят и предлага реални решения, независимо от местоположението и размерите. Използват се както нови техники, така и съществуващи вече сгради и материали.

Някои съживяват пещерни пространства на испанския остров Менорка. Други използват древни строителни методи при изграждането кирпичени жилища на иранския скалист остров Ормуз. Има и такива, които си служат с авангардни технологии – като 3-D отпечатване на сгради в Северна Америка.

Снимка: Upcycle Africa

Къщи, направени от събрана пластмаса

В Уганда Джон Мари Кавума губи баба си, след като домът ѝ се срутва при наводнение, причинено от пластмасови отпадъци, които запушват канавките.

Той основава организация, която събира пластмасови бутилки и ги използва като строителен материал за нови къщи. Така хем „разчиства“ пространството от боклуци, хем осигурява нови домове.

Снимка: Upcycle Africa

Снимка: Upcycle Africa

Дронове наслагват кал глина

В Лондон с помощта на дрон е изградена къща от кал и глина. Безпилотният летателен апарат пръскал и вода с маркуч и успял да пренесе близо 100 кг от биоматериала. Този подход в строителството дава възможност да отпадне нуждата от строителни скелета.

Снимка: Mudd Architects

Градински насаждения – на партера и на покривите

След като през 2008 г. силно земетресение унищожи китайско село, а 3 години по-късно то беше затрупано от свлачище, архитектурна фирма си сътрудничи с правителството за изграждането на общност от 22 къщи с елементи за самодостатъчност. Проектът включва градински покриви, събиране на вода, генератор за биогаз и система от тръстика за третиране на отпадъци.

Снимка: Jintai Village Reconstruction, Rural Urban Framework

Партерното ниво на жилищата е напълно споделено и е запълнено с насаждения.

След години на медитация

Роденият в Иран американски архитект Надер Халили стои зад метода SuperAdobe. Той използва дълги торби с пясък, бодлива тел, пръст и няколко инструмента. Идеята му се е появила след години на медитация, практически изследвания и разработки. Архитектът е вдъхновен от традиционната земна архитектура в пустините на Иран.

Снимка: ZAV Architects

Снимка: ZAV Architects

Методът позволява изграждане на куполни структури. Чувалите с пясък се пълнят и с влажна пръст и се укрепват с бодлива тел. В Ормуз се създава ваканционно селище с 200 постройки, изградени по този начин.

Снимка: ZAV Architects

От подземен тунел до изобилие от светлина

До уютен пещерен дом, изсечен в швейцарски хълм се стига през подземен тунел. Кръглата фасада на жилището позволява изобилие от светлина да прониква в него. Според архитекта зад проекта основната идея е природата отново да поеме водещата си роля.

Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)

Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)

Въпреки положителните си нагласи, авторите на книгата признават, че прилагането на идеите от нея може да бъде предизвикателство.

„Веднага щом се отдалечите от традиционните строителни методи, ще се изправите пред поредица от трудности – да намерите необходимите работници, необходимите средства и необходимото време. Скъпо е и не става бързо“, казват авторите на книгата.

Кортни Смит е прегърнала силно идеята – опитва се да я прилага в ежедневието си. Тя ще постави слънчев панел на покрива на къщата си и ще демонтира старата си система за управление.