Десетилетието след Втората световна война е белязано от нова вълна в архитектурата. Дизайн, който се отличава с монолитни бетонни блокове, а името му добре обобщава неговия външен вид - брутализъм.

Брутализмът бързо се утвърждава в цяла Европа, но никъде не е приет толкова ентусиазирано и радушно, както в страните от бившия Съветски съюз.

Брутализмът се превръща в естетически избор за безрой административни и жилищни сгради - като панелните апартаменти, например.

Днес тези сгради са презирани, тъй като мълчаливо напомнят за съветско минало и биват събаряни, но в някои части от бившия СССР те продължават да стоят внушително сред градския пейзаж.

Фотографът Алекс Шолхер прекарва последните две години в пътуване през бившия Източен блок - от Грузия до Молдова и от Казахстан до Киргизстан, за да документира тези оцелели бруталистични сгради и хората, които ги обитават.

Вижте в Ladyzone.bg още от най-интересните снимки от проекта му "Бетонни граждани" (Concrete Citizens), които базираният в Мелбърн фотограф споделя в Инстаграм профила си.