Менюто в ресторанта на шеф Лоран Вейе в Париж не е за хора със слаби сърца, но може да покаже бъдещето на изхранването на бързо растящото световно население. Клиентите на слънчевото му заведение могат да опитат салата от скариди с жълт червей, хрупкави насекоми върху зеленчуково легло и скакалци в шоколад.

"Има някои наистина интересни вкусове. Не са много хората, които биха могли да кажат, че не харесват това", разказа пред „Ройтерс“ Вейе.

Снимка: Ройтерс

През януари Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) определи жълтия брашнен червей като годен за консумация от човека, а през май ЕС окончателно одобри използването му при приготвянето на ястия.

Снимка: Ройтерс

Това е първото ядливо насекомо, което получи разрешение за пускане на европейския пазар.

Жълтият брашнен червей е богат на протеини, мазнини и фибри, а френският готвач го определя като универсална съставка, която може да се използва в салати, готвени ястия, както и да се смила в брашно за макаронени изделия, бисквити или хляб.

Снимка: Ройтерс

За Вейе предизвикателството е двойно - да спечели общественото мнение и да научи как да съчетае вкуса на насекомите с други храни.

Снимка: Ройтерс

"Трябва да се намерят правилните вкусове и добавки. Всичко това е завладяващо", разказва той.