Световните рекорди на Гинес коронясаха Pepper X за най-лютата чушка в света. Тя детронира Carolina Reaper след 10 години на върха на тази класация, пише Би Би Си.

За сравнение, чушката от сорта Хабанеро обикновено достига 100 000 топлинни единици на скала на Сковил (SHU). Pepper X обаче е с регистрирани малко над 2 690 000 такива единици.

Селекционерът и производител на люти чушки Ед Къри създаде и двата предходни рекордьора по лютост. Когато той патентова чушката, нейните шушулки и семената няма да могат да се продават.

Ед Къри култивира Pepper X в продължение на десетилетие във фермата си в Южна Каролина, но до този момент не беше съобщавал на медиите за новия си проект. „Това беше екипно усилие. Знаехме, че имаме нещо специално. Ето защо позволих само на няколко от най-близките ми приятели да разберат върху какво работим“, казва Ед Къри в изявление за американските информационни агенции.

По време на лабораторните тестове, проведени в университета Winthrop в Южна Каролина, чушката Pepper X регистрира средно 2 693 000 (SHU). Това означава, че тя е с един милион единици по-гореща от предишната най-люта чушка на Ед Къри - Carolina Reaper (1 641 183 SHU).

През 1912 г. фармацевтът Уилбър Сковил изобретява скалата на Сковил, която измерва колко пъти капсаицинът (химикал, който дава усещането за парене) трябва да бъде разреден. Въпреки че хората са склонни да вярват, че лютивостта на чушките идва от техните семена, капсаицинът всъщност се съдържа в тъканта, която придържа семената едно към друго. Поради извивките и ръбовете на Pepper X има повече повърхност за растеж на такава тъкан и от там идва лютивостта на чушката.

Единственият начин да се опита Pepper X е чушката да бъде влагана в лютите сосове, които се продават по магазините. Невъзможно е човек да я опита в натуралния ѝ вид, категорични са експертите.